Bazı kamu alacakların yeniden yapılandırılan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çok sayıda kanunda değişiklik yapan “Torba” tasarı, 13.02.2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yürürlük tarihi belirtilmiş hükümler dışında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından ve Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra yürürlüğe girecek olan yasada vergi alacakları ile ilgili bir çok düzenleme yapıldı.
“Temel” yasa olarak dokuz bölüm halinde görüşülen düzenlemeye göre, 31 Aralık 2010 tarihine kadar gerçek kişilerin veya şirketlerin ödenmemiş vergileri ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin gayrımenkul beyannamelerine ilişkin vergileri yeniden yapılandırma kapsamında olacak. Vergi alacakları, TEFE/TÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Vergiler, belirtilen süre ve şekilde ödenmezse oranın bir kat fazlası olarak uygulanacak gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek. Bu vergilerde indirim, mahsup ve iade olmayacak. Adi, kolektif ve adi komandit şirketler dahil, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları; kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedelle, yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bir envanter listesiyle vergi dairelerine bildirerek, defterlerine kaydedebilecek.
“RTÜK Tasarısı” olarak bilinen “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.Tasarıya göre, Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilecek. Medya kuruluşunda toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 50’sine kadar olabilecek. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi, en fazla iki medya kuruluşuna doğrudan ortak olabilecek. RTÜK, yayın ilkelerine aykırı programı 5 keze kadar durdurabilecek.
Şubat ayı içerisinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile bunların yürürlüğü ve uygulama şekli hakkındaki kanunlar ile 6099 sayılı Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı.