Bir arsanın üzerine park, rekreasyon alanı, yeşil alan gibi kamusal bir işlev yüklenmişse ve Devlet bunu kamulaştırmazsa; komşular gibi bir inşaat yapmak istediğinizde bu arsaya imar verilmiyor. Yine üç katlı bir tarihi eseriniz var, komşu arsalar sekiz kat yapabiliyor ve siz hiçbir şey yapamıyorsunuz. Yine arsanız tabiat varlığı koruma alanı, sit alanı veya göl/su havzası yahut kıyı kenar çizgisi alanında ya da zemini riskli bir alanda kaldığı için inşaat yapılamıyor.
İşte tüm bu kısıtlanmış taşınmazlar, “imar hakkı transferi” ile komşuları gibi yapılaşma hakkı alacaklar, ancak bu haklarını kendi arsaları üzerinde değil, başka arsalarda kullanacaklar veya bu yapılaşma haklarını başkalarına satabilecekler.
Yapılaşma hakları herhangi bir sebeple kısıtlanmış taşınmazların, emsal taşınmazlara verilen yapılaşma haklarını alarak, bunları “transfer/aktarma alanları” denilen alanlarda ve arsalarda kullanabilmesine ya da ihtiyacı olanlara bu yapılaşma hakkını satabilmesine imar hakkı transferi ya da yapılaşma hakkı aktarımı diyoruz.
29 Kasım 2014’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankasının düzenlediği Çalıştayda “imar hakkı transferi” konusu masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mevzuat Daire Başkanı Yüksek Şehir Plancısı Neslihan Sayılgan, Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ender Hakkı Yılmaz, Kentsel Strateji Kurucusu Şehir Plancısı Faruk Göksu ile Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; Çalıştay’da birlikte yaptıkları çalışmayla İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikte ve ilgili uygulama yönetmeliğinde bulunması gereken hukuki ve kurumsal düzenlemeleri ortaya koydular.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download
Katılımcılara göre; imar hakkı transferinde yapılaşma haklarının menkul değerlere dönüştürülmesi ve bu yapılaşma haklarının aktarılacağı alanların objektif kriterler doğrultusunda belirlenmesi, talebin teşvik edilmesi gerekli olup, bu konudaki organizasyonun İller Bankası’nın yönetiminde belediyeler tarafından yapılması faydalı bulunmuştur.