[email protected]
Meşrutiyet Cad. Ersoy İş Merkezi No:102/11-12 Kat:5 Beyoğlu 34420 İSTANBUL / TÜRKİYE

Hukuk HaberleriGüneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı

Temmuz 3, 2011

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Güneş Enerjisine dayalı Üretim Tesisleri Hakkında Yönetmelik” 19.06.2011 tarihli ve 27969 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik ile güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinde kullanılan aksamın sahip olması gereken standartlar, test yöntemleri, denetimi ile güneş enerjisine dayalı veya güneş enerjisi ile birlikte diğer enerji kaynağı kullanan hibrit tesislerde üretilen elektrik enerjisi içerisindeki güneş enerjisine dayalı üretim miktarlarının denetimi ile ilgili usul ve esasları düzenlenmektir.

Güneş enerjisine dayalı olarak üretim yapan şirket her yıl Aralık ayı içerisinde, tesisteki her bir güneş paneli ile tesis bütününün güneş enerjisine dayalı olarak üretebileceği elektrik enerjisi miktarlarını, tesise gelebilecek güneş radyasyonuna ve rüzgar hızına bağlı olarak Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü`ne (EİE) sunacak.

Özel hukuk kapsamındaki anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden “Mediator” aracılığı ile çözümlenmesi için yasa taslağı hazırlanması yönünde çalışmalara başlandı.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü uyuşmazlıkların mahkeme dışı çözümlenmesine ilişkin bir yasa taslağı hazırlamak üzere kolları sıvadı. Bakanlık tasarıyla boşanma, nafaka, miras gibi özel hukuk alanına giren anlaşmazlıkları yargıya gitmeden tarafların ‘Mediatör’ (arabulucu) önünde çözmeyi hedefliyor.

Avusturya’dan örnek alınacak sistem sayesinde hukuki ihtilaflar ‘Mediatör’ adı verilen arabulucular sayesinde çözülecek.

Tasarıya göre, yüksekokul bitiren herkes bir yıllık eğitimin ardından ‘Mediatör’ olabilecek. Bu eğitimi alacak kişiler, ofislerine asacakları ‘Mediatör’ panosu ile çalışma imkanı bulacak ve özel hukuk alanına giren her türlü ihtilafı çözmekle yükümlü olacak. “Mediatör” sayesinde anlaşan ve bunu noter veya avukat aracılığıyla kayıt altına alan kişiler sözleşmeden cayıp mahkemelere dava açarlarsa cezai yaptırımla karşı karşıya kalabilecek. Arabulucuya taraflar anlaşarak gidecek.

Tasarı, yargı reformu çerçevesinde davaların hızlı, basit, en az giderle ve etkin şekilde görülmesine imkan tanımak, bir kısım uyuşmazlıkların çekişmeli yargı şeklinde mahkemelere intikali yerine sulh, uzlaşma gibi yöntemlerle çözümünü sağlamak ve karşılaştırmalı hukuktaki gelişmeleri hukuk usulü yargılamasına yansıtmak amacına yönelik hükümler içerecek.

Kaynak : http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=15015

https://ongoren.av.tr/wp-content/uploads/2021/11/ongoren-karali-hukuk-burosu-logo-default.png
Meşrutiyet Cad. Ersoy İş Merkezi No:102/11-12 Kat:5 Beyoğlu 34420 İSTANBUL / TÜRKİYE
+90 212 292 56 23

Takip Et:

SON MAKALELER

BİZE ULAŞIN

© 2021 Öngören & Karali Hukuk Bürosu. Her hakkı saklıdır.

AVUKATLARIMIZA DANIŞIN! Akademisyen ve uzman uzman avukat kadrosu ile bilimsel görüşler ışığında davaları yürütmekteyiz.    
HEMEN ARA
close-image
HEMEN ARA

Geçmiş Olsun TÜRKİYE

Barolar birliği tarafından yayınlanan
"Deprem Hukuku" rehberini
indirmek için tıklayınız.
Deprem Hukuku
close-link
Online Randevu!